Ο Δήμος Εμμανουήλ Παππά προέκυψε με το Σχέδιο Καλλικράτης (Ν.3852/2010) μετά την συνένωση των πρώην Δήμων (και νυν Δημοτικών Ενοτήτων) Εμμανουήλ Παππά και Στρυμόνα.

Αποτελείται από 16 οικισμούς- Κοινότητες (Χρυσό, Πεντάπολη, Ν.Σούλι, Αγ.Πνεύμα, Εμμανουήλ Παπά, Μέταλλα-Συκιά, Δαφνούδι, Τούμπα, Ν.Σκοπό, Νεοχώρι, Μονόβρυση, Βαλτοτόπι, Ψυχικό, Παραλίμνιο, Πεθελινό και Μεσοκώμη) και ο συνολικός Πληθυσμός του ανέρχεται με βάση την απογραφή του 2001 σε 19.844 κατοίκους .

Η έδρα του Δήμου Χρυσό Σερρών, απέχει μόλις 10 χλμ από την πόλη των Σερρών μέσω της Εθνικής Οδού Σερρών-Δράμας.

Ο Δήμος Εμ. Παππά είναι πέμπτος σε πληθυσμό και έβδομος σε έκταση Δήμος του Νομού Σερρών βρίσκεται στο Κεντροανατολικό τμήμα του Νομού και συνορεύει Βορειοδυτικά με το Δήμο Σερρών, Βορειοανατολικά με το Νομό Δράμας, Νοτιοδυτικά με το Δήμο Βισαλτίας και Νοτιοανατολικά με το Δήμο Νέας Ζίχνης.

Ο Δήμος δομείται και λειτουργεί με στόχο την βελτίωση της αποδοτικότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, την προώθηση του αναπτυξιακού και κοινωνικού του ρόλου, την ενίσχυση της τοπικής ανάπτυξης, την προστασία και διαχείριση του περιβάλλοντος, την εξοικονόμηση πόρων (οικονομικών/ φυσικών), την προώθηση του εσωτερικού του μετασχηματισμού και ανανέωσης, την αξιοποίηση υπαρχόντων οικονομικών πόρων (ευρωπαϊκών – εθνικών) καθώς και την προσέλκυση νέων. Διαρκές μέλημα της Δημοτικής Αρχής είναι να αξιολογεί και προσαρμόζει τους τιθέμενους στόχους ανάπτυξης καθώς και να προτείνει συγκεκριμένες πολιτικές που είναι συμβατές με τον περιφερειακό, εθνικό και ευρωπαϊκό προγραμματισμό.